PMT in het zwembad

Zwemmen

Zwemmen voor kinderen met een beperking is niet altijd vanzelfsprekend.

Voor kinderen waarbij het niet haalbaar is om met de reguliere zwemlessen mee te doen zijn vaak niet veel alternatieven. Gelukkig zijn er binnen de psychomotorische therapie mogelijkheden om zwemles individueel aan te bieden. Zo komt ieder kind tot zijn recht in een persoonlijk afgestemd zwemles/ behandelplan. In dit plan staat het halen van een zo groot mogelijke zelfredzaamheid in het water voorop. Indien mogelijk kan dit beloond worden met een officieel erkend diploma, eventueel met aantekening.

Uitgangspunt is om binnen een gestructureerde opzet plezier in het zwemmen beleven, vanuit daar bereik ik vaak de beste resultaten.
Door samenwerking met verschillende zwembaden in Zeeland is het mogelijk meer uit de zwemles te halen. Zo oefenen we naast zwemmen ook de zelfredzaamheid en sociale contacten bij het bezoeken van dit reguliere zwembad. Door gebruik te maken van zwemles in een instructie bad en speelplezier in het recreatieve bad ontstaat er een ideale combinatie tussen geconcentreerd (prikkel arm) werken en omgaan met drukke situaties.
Ik heb zeven jaar ervaring als zwemonderwijzeres. Naast de reguliere zwemles gaf ik ook zwemles aan kinderen met een beperking. Ben in het bezit van de diploma’s zwemleider A, B en zwemonderwijzers . daarnaast heb ik ook een opleiding gevolgd bij NSG; zwemleider gehandicapten.

 

Doelen waar binnen de PMT / zwemles aan gewerkt kan worden zijn:

• veiligheid / het kunnen overleven in water.
• toewerken naar het kunnen deelnemen aan waterrijke activiteiten, zoals snorkelen, zeilen of een zwem vereniging
• voor de gezondheid (zoals banen zwemmen of Aquasporten)
• watervrees overwinnen
• zelfvertrouwen opbouwen

 

Desgewenst is het mogelijk deur tot deur begeleiding te ontvangen. Het kind wordt opgehaald en weer thuis gebracht.